En verdifull gamling.


 

Min farmor hadde en særegen evne til å se det positive i alt og alle.

Jeg husker min lillebror klippet over ledningene til lampettene hennes i stuen etter at hun hadde klaget over lange ledninger som fikk det til å se rotete ut.

Mamma så rødt og var helt fra seg,- mens farmor mente hun måtte innse at guttungen var både løsningsorientert og driftig, -ikke minst var han usedvanlig smart som fant saksen helt på egenhånd !

Dessuten krever det også muskelstyrke å klippe over ledninger med en kjøkkensaks, -så min farmor konkluderte med at den gutten kom til å bli noe stort !

Den andre lillebroren min kom på ideen å male farmors garasje, -med spillolje!

Også da understreket hun at det her var snakk om initiativ og høy arbeidsmoral,- han måtte bruke arbeidsmoralen sin på å vaske garasjen også, -men det det var mer for å vise hvilken dyktig liten arbeider han var og på ingen måte noen straff.

Man var aldri så fantastisk som når farmor sa at man var det,- og ifølge henne kunne vi jo ikke være annet enn fantastiske uansett hvor rampete vi var!

Det er lenge siden hun forlot oss,- men jeg savner henne inderlig titt og ofte.

Man blir vel aldri for gammel for masse ros og applaus,- og hun var den  som klappet høyt for deg når  ingen andre gjorde det, -for det var jo da man trengte det som mest.

Når vi snakker om eldreomsorg er det mange som umiddelbart tenker på hjemmetjenesten og sykehjem,-men sannheten er at hjemmetjenesten har pasienter som er babyer også,-vi gjør mye mye mer enn å stelle eldre,-skifte bleier eller pusse tannproteser.

Når det er sagt er de eldre en takknemlig pasientgruppe det som oftest er godt å komme til,-og noe av det aller beste er de gangene man har tid til å ha en god samtale,-dele erfaringer og fundere litt over livet.

Man snakker ofte om at den gode samtalen er så viktig for pasienten,-men ofte er den vel så viktig for pleieren og det er ikke få ganger jeg har kjent at jeg blir ordentlig glad i en pasient. 

Det er noen ganger en merkelig følelse når de tar hånden din og takker deg for at du tar deg tid til å hjelpe en gammel skrott som ikke lenger er til nytte for samfunnet,-og hver gang har jeg svart at om de ikke fantes og trengte min hjelp,- ja så ville jeg ikke hatt mat i kjøleskapet til mine barn,-jeg har sagt at dere er ikke en byrde for samfunnet,-dere er mitt levebrød og årsaken til at nettopp mine barn har fått kinderegg på en Torsdag eller blitt overrasket med et helt nytt plaskebasseng.

Jeg husker godt en dame som litt lattermildt sa "blir jeg resirkulert nå ?"

Et veldig sterkt øyeblikk opplevde jeg for noen år siden med en mann som motsatte seg hjelp og opplevde det som ydmykende at vi kom og skulle hjelpe ham med dagligdagse oppgaver,-han sa at han hadde drevet et smelteverk med mange ansatte og var høyt respektert for sin arbeidsevne og gode lederegenskaper,-han ville ikke la seg redusere til en pleietrengende "gamling."

Jeg svarte han at uansett hvordan han opplevde vår tilstedeværelse så var i alle fall jeg takknemlig fordi han var en av grunnene til at jeg hadde råd til å ta med barna mine på ferie,-og så tøyset vi litt med at uten pleietrengende "gamlinger" stopper Norge.

Den klemmen jeg fikk etterpå kjenner jeg enda.

Noen ganger skulle jeg ønske at man i debatter om eldreomsorgen poengterer at det ikke er de eldre som er problemet,-mange følger nøye med på samfunnet,-politikken og nyhetsbildet generellt,-og de får nesten dårlig samvittighet for at de trenger hjelp fordi vi som representerer helsevesenet ofte poengterer at vi ikke har nok tid eller ansatte.

Jeg har blitt spurt om jeg er misfornøyd med jobben min siden jeg har engasjert meg i Helsepartiet og i grunn bruker mye tid på å påkepe det som er galt med vårt helsevesen,-egentlig er det nesten litt motsatt,-jeg elsker jobben min og har engasjert meg fordi rammene vi jobber under ikke er rettferdige,-måten midlene disponeres på er ikke rettferdige,-og fordi jeg ønsker et helsevesen som fungerer for alle uten å peke ut grupper som kostnader eller problemer.

De eldre er faktisk en enorm ressurs for oss,-og ikke minst serverer de erfaring og visdom selv den fineste app kan misunne ! 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

helsepartiet

helsepartiet

42, Sarpsborg

Til tross for både tidsklemmer,-unger og jobb så klarte jeg å snuble over Helsepartiet,-Lise Askevik tente en gnist i meg som nå har blitt en flamme som ikke kan temmes ! Før jeg visste ordet av det var jeg nestleder i HP Østfold og brått sto jeg jammen på en stortingsliste også ! Vi MÅ gjøre noe med det økonomistyrte helsevesenet vi har idag,-vi må slutte med bedriftsøkonomien og tenke samfunnsøkonomisk,-slutte å se kostnadene på den syke men se verdien av den friske,DA blir det synlig hvor mye verdiskapning det ligger i å gi rett behandling til rett tid ! Det er lov å HP !!

Kategorier

Arkiv

hits