Flasketuten peker på...

Det er sol,-sommer og ferie !

Det er helt innafor å ta seg en iskald pils på terassen klokken tre på ettermiddagen,-vi skal jo slappe av !

Mandag ja..men det er jo endelig ferie og tid for velfortjent kos.

Vi må dessuten prøve ut de sommerpilsene som har blitt vurdert i avisene,-hvilken øl er din favoritt i sommer ?

Alkohol er innarbeidet i vårt daglige språk som noe positivt,-vi tar oss en styrketår,-et glass vin for helsa,-og vi skammer oss ikke for å si at vi virkelig nyter det glasset med hvitvin sammen med rekene,-vi poster det jo på sosiale medier hele sommeren.

Hvorfor skulle vi ikke det egentlig ?

Fellesferien er en gave til den som er avhengig,-man kan svinge glasset uten å stikke seg ut for nå skal jo alle "kose" seg.

Selv før jul er det helt vanlig at alle de store avisene har svære oppslag om årets anbefalinger av juleøl,-vin og akevitt.

Vi er også hemningsløst opptatt av når polet er åpent så vi kan hamstre til de helligdagene alkoholutsalget er stengt,-det er ingen skam å bruke lunsjen på å rekke polet før helligdager..

Om en venninde klapper sammen i kjærlighetssorg fikser vi det med to flasker vin,-drukner sorgene til vi blir glade igjen,-det er jo det gode venner gjør ?

Når noen skal gifte seg skal man drikkes ut av singellivet og inn i ekteskapet,-ved nyttår skal vi jammen drikke oss inn i det nye året også.

Alt kan feires,-og alt kan feires med alkohol,-det er jo ikke så farlig å nyte livet litt.

I Norge har vi skremmende statistikker når det gjelder ungdomsfyll,-men de unge må jo få lov til å være unge og gærne,-man er bare ung en gang..eller ?

Man drikker seg til mot,-man drikker seg både selvsikker og populær,-man er bekymringsløs og ruset på noe som er allment akseptert.

Det er jo ikke bilder av skrumplever på ølboksene er det vel ?

For noen er det slik at det motet,-den selvsikkerheten og roen man finner i flasken,-ja den finnes bare der og ingen andre steder.

For noen dekker det et behov man ikke engang visste man hadde,-for noen er det en lett tilgjengelig medisin mot alt man ikke våger å snakke med andre om.

For noen er det en midlertidig angstdemper i påvente av hjelp som resulterer i at man utvikler enda et problem.

For noen åpner det døren til et destruktivt misbruk.

Så må man drikke bare for å føle seg normal,-og så føler man seg unormal fordi man drikker.

Lørdag 1 Juli arrangerte Helsepartiet Østfold en helsefestival i Halden hvor selveste Michael Andreassen skulle holde foredrag om sin bok om alkoholisme.

Jeg må innrømme at jeg vaklet med litt løse knær da han kom,-for han er både kjekk,-populær og en mann med suksess.

Nå er det nesten flaut at også jeg vurderer mennesker utifra fremtreden og suksess og ikke engang tenker at de som virker som de mest solide også kan bære på tunge hemmeligheter,-det er ingen i verden som er flinkere til å holde på en fasade enn en misbruker ,-men bak den flotte fasaden kan det gjemme seg så mye dyp sorg at det er vanskelig å fatte at de har overlevd.

Nå har jeg også lest boken hans som jeg nå tenker er sommerens anbefaling,-det er en viktig historie som ikke bare handler om å overleve,-den angår oss alle.

Vi har en ide om hvordan en alkoholiker ser ut,-men vi kunne ikke vært lengre fra sannheten.

Alkoholikere flest ligger ikke på en benk i parken,-de fomler med matpakker og gymsko mens de har en enorm angst for at noen på skolen til ungene skal lukte gårsdagen,-de våger ikke be om hjelp i frykt for konsekvenser og ofte føler de ikke engang at de er verdt å hjelpe.

De er mer redde for at kolleger,-familie eller naboer skal vite hvordan de har det enn å dø,-det er en ond sirkel det er umulig å komme ut av på egenhånd.

Å opprettholde egen fasade er viktigere enn å opprettholde eget liv.

Det er en mektig sykdom som er ondskapsfull nok til å ta fra deg alt du er glad i før det tar ditt liv.

Alkoholisme er en lidelse som koster samfunnet enorme summer,-overforbruk av alkohol er hovedutløseren til de fleste alvorlige diagnoser vi behandler i helsevesenet idag,-alikevel er det så tabubelagt at vi knapt kan snakke om det som en sykdom.

Det er for dårlig ettervern og oppfølging,-det finnes svært få ressurser som ivaretar barna,-særlig barn under tolv år har begrensede muligheter til å delta i samtalegrupper eller benytte seg av tilbud for pårørende.

Man skal liksom skåne barna,-men sannsynligvis er det slik at barn av misbrukeren kjenner til langt mer angående misbruket enn både annen familie,-lege eller terapeut.

Nå er det sånn at Helsepartiet er for oss og av oss,-og derfor vil vi jobbe for å finne gode løsninger som ivaretar både pasienten og pårørende på en god måte,-men jeg vil også jobbe for at vi endrer våre holdninger litt.

Vi synes det er greit å feire det meste med alkohol og vi setter pris på festløvene som ikke spytter i glasset og hoier høyt så festen blir god,-men når du har drukket deg fra familie og jobb,-ja da er vi ikke der lenger...et paradoks.

Derfor vil jeg si til deg som tenker at du kanskje drikker for mye,-du er like mye verdt som alle andre,-du og jeg er av samme alen,-den eneste forskjellen på deg og meg er at du er kanskje rammet av en sykdom,-og uheldigvis for deg er den tabubelagt.

Du er ikke et dårlig menneske og du er ikke alene.

Be om hjelp,-det er du verdt.

Nyttige sider for deg som er rammet eller pårørende :

http://www.anonymealkoholikere.no/2/

http://www.jdn.no/  

Vil også du lese sommerens viktigste bok kan du bestille den på Kagge forlag.

http://www.kagge.no/index.cfm?tmpl=butikk&a=product_inline&b_kid=1044809&b_id=1649042 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

helsepartiet

helsepartiet

42, Sarpsborg

Til tross for både tidsklemmer,-unger og jobb så klarte jeg å snuble over Helsepartiet,-Lise Askevik tente en gnist i meg som nå har blitt en flamme som ikke kan temmes ! Før jeg visste ordet av det var jeg nestleder i HP Østfold og brått sto jeg jammen på en stortingsliste også ! Vi MÅ gjøre noe med det økonomistyrte helsevesenet vi har idag,-vi må slutte med bedriftsøkonomien og tenke samfunnsøkonomisk,-slutte å se kostnadene på den syke men se verdien av den friske,DA blir det synlig hvor mye verdiskapning det ligger i å gi rett behandling til rett tid ! Det er lov å HP !!

Kategorier

Arkiv

hits